Dr. Gümbelin eteeriset öljyt

Biologian tohtori Dietrich Gümbel kehitti vuosien varrella tutkimustensa pohjalta Cosmo-Terapian. Se perustuu eteeristen öljyjen, värien, jalokivien ja sävelten värähtelytasoihin, jotka resonoivat keskenään.

Biologina Dietrich Gümbel aloitti tutkimuksensa kasveista. Hän löysi yhtäläisyyksiä ihmisen kehon ja kasvien osien välillä.

Ensimmäinen tärkeä oivallus oli, että kukista saatu öljy vaikuttaa pään alueella, lehdistä saatu öljy keskivartalon elinten alueella ja juurista saatu öljy vaikuttaa alavartalon elimiin.

Toinen oivallus oli se, että öljyt ovat luonteeltaan joko feminiinisiä tai maskuliinisia. Feminiiniset öljyt ovat verisuonia laajentavia ja rauhoittavia. Maskuliiniset öljyt sitä vastoin verisuonia supistavia ja aktivoivia.

Gümbel on lajitellut valitsemansa öljyt pareihin. Väritaulukko esittelee öljyt siten, että katsojan kannalta vasemmalla puolella ovat feminiiniset öljyt ja oikealla maskuliiniset.

Aloitan tämän pika-oppaan esittelemällä öljyjen tärkeimmät ominaisuudet.

Nr. 1 Santelipuu: maskuliininen, sukupuolitoimintoja ja aineenvaihduntaa aktivoiva (väri: magenta/ pysyvyys)

Nr. 2 Vetiver: Santelipuun feminiininen pari. Vetiver edistää kehotietoisuutta (tumman punainen/ ja maadoittaa. Se on rentouttava ja elvyttävä, nimenomaan maadoitus) alavartalon alueella.

Nr. 3 Timjami: maskuliininen öljy. Sillä on puhdistava ja myrkkyjä poistava (punertava oranssi/ vaikutus. Se vahvistaa munuaisia ja limakalvoja ja ehkäisee puhdistus) nesteen keräytymistä kudoksiin. Sillä on positiivinen vaikutus kaikenlaisiin tulehduksiin.

Nr. 4 Salvia: Salvia on timjamin feminiininen pari. Se auttaa vaihdevuosien (oranssi/ oireisiin ja tilapäiseen estrogenin puutteeseen. Se vahvistaa kärsivällisyys) limakalvojen toimintoja kaikkialla kehossa. Salviauute auttaa soluja ja kudoksia saamaan riittävästi kudosnestettä ja mineraaleja. Roomalaisille Salvia oli pyhä kasvi ja parantavan aineen perikuva.

Nr. 5 Rosmariini: maskuliininen öljy, joka parantaa verenkiertoa ja (kellertävän oranssi/ hermokudoksen uudistumista. Se edistää myös liike) nivelten liikkuvuutta.

Nr. 6 Laventeli: on rosmariinin feminiininen pari joka tasapainottaa tunteita (keltainen/tunne) ja nuorentaa hermostoa. Se lievittää kipuja ja rauhoittaa sydämen toimintaa. Laventeli myös karkottaa tehokkaasti hyttysiä. Sekä rosmariini että laventeli ovat hyödyllisiä diabeteksen tukihoidossa.

Nr. 7 Intialainen Narde (kellertävän vihreä / tietoisuus) Intialainen Narde on aivan omaa luokkaansa oleva öljy. Se on sekä maskuliininen että feminiininen. Se auttaa tuomaan sisäistä rauhaa ja tasapainottaa sydämen rytmiä ja verenkiertoa. Narde on ehkä kaikista regeneroivin öljy. Narde symboloi kehon, mielen ja hengen välistä vapauttavaa yhteyttä sydämen kautta.

Nr. 8 Lemongras: sitruunaruoho on voimia antava maskuliininen "tulinen" öljy joka (vihreä/ vahvistaa vastustuskykyä. päättäväisyys) Se edistää palamista elimistössä ja saa siten aikaan uudistumista ja nuorentumista soluissa. Se kiinteyttää ja vahvistaa sekä kehon, mielen että hengen tasolla. Intiassa sitä käytetään paljon epidemioiden torjuntaaan.

Nr. 9 Piparminttu: on sitruunaruohon feminiininen pari. Sitä vastaava väri on (turkoosi/rauha) on turkoosi - rauha. Ihanteellinen öljy meditointiin. Helpottaa päänsärkyä ja jännitystä. Se vahvistaa ihmisen suojamekanismeja sekä kehotasolla että henkisesti.

Nr.10 Männynneula: maskuliininen öljy jolla on edullisia vaikutuksia (sininen/hellittäminen) hengitystiehyeisiin. Edistää limakalvojen puhdistustehtävää, lievittää yskää ja parantaa limakalvontulehdusta. Auttaa luopumaan ja irrottautumaan menneisyydestä.

Nr. 11 Eukalyptus Männynneulaöljyn feminiininen pari. Tukee hengityselimiä ja (indigo/vuorovaikutus) avaa keuhkot parantaen hapen imeytymistä. Vahvistaa koko hengityselimistön ja poskionteloiden puolustusta. Vahvistaa myös äänihuulia ja edistää itseilmaisua. Helpottaa oloa vilustumisissa. Eukalyptus on tunnettu "kuumepuuna" koska sen öljy on vahvasti antiseptinen sekä taudinsiemeniä tappava ja siten kuumetta alentava.

Nr. 12 Sitruuna: maskuliininen sitruunakuoren öljy parantaa keskittymistä ja (violetti/keskittymiskyky) aistien havaintokykyä. Se vahvistaa muistia, herättää henkisyyteen, vahvistaa itsetuntoa ja auttaa siirtymään inspiraatiosta toimintaan. Sitruunakuoren öljy elävöittää kaikkia aistejamme. Sen lisäksi se aktivoi kuudennen, hypofyysin yhteydessä olevan aistielimen toimintaa. Hypofyysi eli aivolisäke on vastuussa itsetietoisuudestamme.

Nr. 13 Appelsiini: appelsiinikuoren öljy on sitruunan feminiininen pari. (vaaleanpunainen/ Auttaa hermostohäiriöissä, vahvistaa ja uudistaa kokonaisuus) hermoston toimintoja, lievittää jännitystä ja kouristuksia. Helpottaa uneen pääsyä ja auttaa nukkumaan koko yön. Appelsiinikuoren öljy avaa sielun ja edistää kokonaisvaltaista itseluottamusta.

Otteita Dietrich Gümbelin kirjasta "Yrttiuutteet ja värit kokonaisvaltaisen terveyden ja hyvinvoinnin lähteenä", suomennos ja copyright Ritva Abao (ritva.abao@gmail.com)

Oikean öljyn tunnistaminen:
1. Väritesti (juuri sillä hetkellä puhutteleva)
2. Tuoksutesti (resonansissa ja sympaattinen)

Varoitus: Eteeriset öljyt ovat hyvin voimakkaita. Niitä ei pidä laittaa laimentamattomana iholle, ne eivät saa tulla kosketuksiin limakalvojen, silmien tai korvakanavan kanssa. Korkeintaan yhden tipan voi laittaa ei-herkälle ihoalueelle kuten esim.käsivarteen.